Oedeem Fysiotherapie

CONTROLES

Najaar 2019: Laat u bijpraten als u in het verleden bij mij was voor oedeemreducerende aanpak. Voor een dergelijke OPK (Oedeem Periodieke Keuring) nemen we een uur en met een checklist lopen we alles nog een keer goed na en bent u meestal na 1 of 2x weer klaar voor de Zomer.

Naadloze samenwerking: kom ik er niet helemaal uit, dan vraag ik extra ondersteunend advies van huidtherapeute van praktijk Oostveen en ook dat kan al op mijn locatie dus kortere lijnen bijvoorbeeld bij littekenbehandeling. Voor kousadvies of aanmeting kan u ook hier in het pand aan de Dorpsstraat terecht bv bij Monique van Ginkel (werkzaam bij HHC) of op afspraak bij Jan Peter van Wijngaarden (Lymed , Fins product) en kijken we met elkaar naar de fijnste, beste en soms ook mooiste kous voor U.

MEER LEZEN? bv Wat is Oedeem?

OEDEEM = te veel vocht in weefsel. Een mooi woord voor een vervelende situatie die bij verschillende ziektes en aandoeningen kan optreden. Heb je eind van de dag wat dikkere voeten als je achter een toonbank staat voor je werk dan is dat niet heel vreemd, maar voorkomen dat het erger wordt is wel van belang. Vaak is een eenmalig bezoek aan mijn praktijk en wat gerichte tips en adviezen al voldoende. Indien nodig volgen wat meer behandelsessies.

clip image001Stel dat er echter sprake is van een duidelijk verschil in arm of beendikte zelfs in de vroege ochtend dan is het zeker zaak u te laten adviseren. U bent welkom.

Een speciaal soort vocht is LYMFEvocht en als u een operatie heeft ondergaan waarbij ook veel lymfklieren zijn verwijderd of beschadigd zal de kans op oedeem in het bijbehorend of aangrenzend lichaamsdeel toenemen. Zo wordt en blijft de arm na een borstoperatie met een okselkliertoilet (verwijderen van de lymfklieren in die oksel) of na poortwachtklieronderzoek in hoge of in enige mate een risico-arm. Heerlijk dat dat niet altijd meer hoeft en de specialist steeds vaker kan volstaan met een echo van de oksel. De arm wordt dan geen risico arm en dat is heerlijk.

Hetzelfde kan in het been of elders gebeuren en we spreken dan van lymfoedeem of lymfoedeemrisico. Als je op tijd weet waarop je moet letten en wat je wel en niet moet doen ,verlaag je het oedeemrisico aanzienlijk.

Dus.. kom langs, ook al is er nog geen druppeltje oedeem te zien of voelen. Ik ga u opleiden tot uw eigen beste therapeut. Welkom!

Als geregistreerd oedeemfysiotherapeut kan ik u de beste zorg bij oedeem geven. Gun uzelf het beste!

Lymfdrainage is een "milde" massagevorm en een belangrijk onderdeel van de behandeling bij oedeem. Dit wordt toegepast bij vochtophopingen die voornamelijk worden veroorzaakt door ophoping van lymfevocht. We noemen dit Manuele Lymfdrainage, kortweg MLD.

Als het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van lymfevocht in een bepaald lichaamsdeel verstoord is, ontstaat lymfoedeem. Met Manuele Lymfdrainage kan ik als oedeemfysiotherapeut een speciaal op lymfoedeem afgestemde massagetechniek toepassen om de verstoorde balans geheel of gedeeltelijk te herstellen. Ook het niet laten verslechteren van de bestaande situatie kan een doelstelling van de aanpak zijn evenals het voorkomen van het ontstaan van oedeem!

EXTRA IN DEZE PRAKTIJK:

Apparaat witEr kan ook gebruik gemaakt worden van apparaten, zoals bijvoorbeeld een Lymfapress of de Deep Oscillation. De Deep Oscillation heb ik sinds 2008 en ik zou niet meer zonder kunnen. Het is een fantastisch hulpmiddel bij de behandeling van oedeem, maar ook bij de behandeling van een open been of doorligplek. De speciaal uitgebalanceerde trillingen van het voor u geschikte Deep Oscillation programma zorgen voor een betere bloedsomloop.

Adres

Praktijk voor Fysiotherapie Karin Speelman

Dorpsstraat 135
3481EC Harmelen
T  0348 441 562
M 06 514 179 93 of 06 126 791 71
 
BIG 69035074104

Openingstijden

  • Maandag 10-21 uur
  • Dinsdag t/m vrijdag 8-18 uur
  • Zaterdag 9 tot 13.

Daarbuiten ook andere maatwerkafspraken mogelijk in praktijk of aan huis.